Širenje Montesori metoda svetom

Širenje Montesori metoda svetom – Do 1908. godine već je postojalo pet Dečjih kuća — četiri u Rimu i jedna u Milanu. Deset godina kasnije otvara se prva Dečija kuća u Londonu. Vesti o Montesori metodu se ubrzo šire i na druge kontinente. Dečije kuće se otvaraju u Engleskoj, Australiji, Rusiji. Jedna od posetilaca bila je i ćerka istaknutog ruskog pisca Lava Tolstoja.

Montesori je mnogo vremena provodila putujući i držeći predavanja i govore. Godine 1919. odlazi u Ameriku kako bi održala seriju predavanja o njenom pristupu u radu sa decom. U Americi je bila gost Tomasa Edisona i američkog Montesori društva, čiji je predsednik bio Graham Bel. Pristalice ovog pokreta bili su i Henri Ford i Vudri Vilson.

Prvo predavanje održano je u Karnegi holu za preko 5000 ljudi.

Montesori je želela da osnuje trajno središte razvoja svoje metode učenja, ali mnogo toga je sprečeno pojavom fašizma u Evropi. Do 1933. godine sve njene škole u Nemačkoj su zatvorene.

Iste godine su zatvorene sve njene škole u Italiji, jer je odbila da sarađuje sa Musolinijem i da program svojih škola oblikuje po modelu pokreta fašističke omladine.

Sa sinom Mariom, 1939. godine odlazi u Indiju, gde je nameravala da održi predavanja o svom radu. Međutim, kao italijanski državljani oboje su uhapšeni. On je poslat na prisilni rad, a ona smeštena u kućni pritvor. U Indiji je upoznala Mahatmu Gandija, Nehrua i Tagoru, koji su joj kasnije pomogli da oslobodi sina iz zarobljeništva. Marija i Mario su kasnije obučavali preko hiljadu indijskih nastavnika. Po završetku rata, 1946. godine, Montesorijevi su se vratili u Holandiju.